همتی: دولت چهاردهم مصمم به حذف رانت و کاهش کسری بودجه است توضیحات وزیر صنعت درباره افزایش قیمت خودرو‌های ایرانی سه واحد صنفی در مشهد پلمب شدند (۲ آذر ۱۴۰۳) افتتاح نوزدهمین نمایشگاه تجهیزات پزشکی مشهد | حضور ۷۰ شرکت تولیدکننده تجهیزات پزشکی در نمایشگاه مشهد + ویدئو یارانه دهک‌های چهارم تا نهم واریز شد ‎+ فیلم وزیر صمت: مجوز برای ته‌لنجی‌ها و کولبران اعطا شد گذاشتن زباله دم در سیاره پیش‌فروش فیدلیتی با تحویل فوری از شنبه آینده (۳ آذر ۱۴۰۳) + قیمت و لینک ثبت‌نام بخشنامه جدید بانک مرکزی | معاملات بازار ارز تجاری از شنبه (۳ آذر ۱۴۰۳) عملیاتی می‌شود راهکار قانونی کارگران درقبال کارفرمایانی که با مرخصی آنان موافقت نمی‌کنند، چیست؟ ویدئو | اولین واکنش وزیر کار به واریزنشدن یارانه آبان‌ماه دهک‌های چهارم تا نهم هماهنگ‌کننده ملی بریکس جمهوری اسلامی ایران: ما می‌توانیم الگوی کشورمان را به سایر کشور‌ها صادر کنیم نرخ طلا و سکه در مشهد اعلام شد (یکم آذر ۱۴۰۳) علت واریز نشدن یارانه آبان ۱۴۰۳ چیست؟ + جزئیات ویدئو | وزیر کار: مشکل کارگران شرکتی در دستور کار دولت قیمت امروز دلار، طلا، سکه و ارز دیجیتال (یکم آذر ۱۴۰۳) | پرواز بیت کوین به کانال ۹۷ هزار دلار اهدای نشان «فداکاری» به خانواده‌های شهیدان پدافند هوایی از سوی فرمانده کل ارتش + تصاویر خودرو و مسکن دو آرزوی دست‌نیافتنی برای کارگران فروش سکه‌های حراجی به مرز ۵۰۰ هزار سکه رسید ماهی کیلویی چند؟ (یکم آذر ۱۴۰۳) + جدول قیمت هزینه سرویس و تعمیر پکیج در مشهد چقدر می‌شود؟ | بازار داغ، اما مشتریان ناراضی از خدمات افزایش ۵۰ تا ۲۰۰ میلیون تومانی قیمت انواع خودرو در بازار (یکم آذر ۱۴۰۳) ۱۱۷ هزار کلنی زنبور عسل در شهرستان مشهد سرشماری شد تأثیر افزایش قیمت کارخانه‌ای خودروسازان بر بازار آزاد چه بود؟ | رشد ۴۲ میلیونی قیمت خودرو در آبان ۱۴۰۳ یارانه نقدی آبان ۱۴۰۳ کی واریز می‌شود؟ + توضیحات سرپرست سازمان هدفمندی یارانه‌ها چه خبر از بازار مسکن؟ | تأثیر نوسانات ارزی محدود به خریداران مردد رفع موانع مالی خراسان رضوی در انتظار تصمیمات کمیسیون هماهنگی بانک‌ها هیچ ردیفی در بودجه برای افزایش یارانه‌ها پیش‌بینی نشده است | دهک‌بندی‌ها هر ۶ ماه یک‌بار گاز ادارات و اماکن عمومی پرمصرف تهران قطع خواهد شد
سرخط خبرها

وضعیت اسف‌بار مالی کارگران ساختمانی | نیمی از کارگران ساختمانی ایران مستاجر هستند

  • کد خبر: ۸۹۴۲۰
  • ۰۴ آذر ۱۴۰۰ - ۱۱:۰۳
وضعیت اسف‌بار مالی کارگران ساختمانی | نیمی از کارگران ساختمانی ایران مستاجر هستند
رکود سنگین ساخت و ساز مسکن در ایران، زندگی بیشتر از یک میلیون و ۵۰۰هزار خانواده را به کما برده است.

به گزارش شهرآرانیوز، برخلاف معمول که نیمه اول سال بیشترین پروژه‌های ساختمانی کلنگ می‌خورد، در بهار امسال میزان ساخت و ساز کمتر از زمستان سال ۹۹ بوده است.

گزارش مرکز آمار حاکی از آن است که در فصل بهار امسال میزان ساخت و ساز مسکن در تهران نسبت به فصل زمستان ۹۹ حدود ۱۳.۸ درصد کاهش داشت و این شاخص در کل کشور کاهش ۲۴.۶ درصدی داشته است.

حالا بازار راکد مسکن معیشت را برای کارگران این بخش دشوارتر از همیشه کرده است. فردین که از کردستان برای کارگری به تهران آمده، می‌گوید اگر کل درآمد امسال او بر ماه‌های بیکاری تقسیم شود، دستمزد ماهیانه‌اش به یک و نیم تا دو میلیون تومان می‌رسد. این در حالی است که حداقل حقوق کارگران در سال جاری ۲ میلیون و ۶۵۵ هزار است که با مزایا و سوابق کار این رقم تا ۴ میلیون و ۱۱۱ هزار تومان افزایش دارد.

سر کارگری که خود را شمس معرفی می‌کند، به اقتصاد آنلاین توضیح می‌دهد که ابتدای تابستان یکی از کارگرانش از داربست طبقه سوم سقوط کرد و قطع نخاع شد و، چون این کارگر هرگز بیمه نبوده است اکنون تحت پوشش سازمان بهزیستی درآمده و فقط ماهانه ۳۰۰ هزار تومان مستمری دریافت می‌کند.

کارگر دیگری که مایل به درج نام خود نیست، به اقتصاد آنلاین می‌گوید زمان بیکاری در یکی از تاکسی‌های آنلاین کار می‌کرد، اما اداره تامین اجتماعی با رصد فعالیت او بیمه‌اش را قطع کرده است.

بیمه برخی کارگران ساختمانی قطع شد

اکبر شوکت، رئیس کانون کارگران ساختمانی در همین زمینه  می‌گوید: کارگران ساختمانی در ایده‌آل‌ترین حالت ممکن فقط ۶ ماه در سال سرکار هستند و بقیه ماه‌های سال را به بیکاری می‌گذرانند.

او ادامه می‌دهد: دستمزد کارگران ساده به شرط آنکه تمام ماه را سرکار باشند، کمتر از حداقل حقوق کارگران در ایران است و کارگران نیمه‌ماهر بین ۲۰ تا ۲۵ درصد بیشتر از حداقل حقوق دریافت می‌کنند. این در شرایطی است که استادکاران با ۲۵ تا ۳۰ سال تجربه کار فقط ۱.۵ برابر حداقل حقوق کارگران در ایران مزد می‌گیرند.

رئیس کانون کارگران ساختمانی تاکید می‌کند: اگر ماه‌های بیکاری کارگران ساختمانی را در نظر بگیریم به عدد‌های غم‌انگیزی می‌رسیم. آن هم در حالی که برخی کارگران ساختمانی ایران هنرمندان ممتاز در زمینه گچبری دستی، مقرنس‌کاری و گره‌چینی، سنگتراشی و ... به شمار می‌آیند، اما همین کارگران هنرمند از هیچ پوشش بیمه‌ای مناسبی برخوردار نیستند.

به گفته شوکت در حال حاضر از بالغ بر یک و نیم میلیون کارگر ساختمانی فقط حدود ۸۰۰ هزار نفر تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی هستند.

او همچنین خبر می‌دهد که پیش از این نزدیک به یک میلیون کارگر ساختمانی تحت پوشش بیمه بودند، اما در سال شیوع کرونا سازمان تامین اجتماعی به بهانه نبود منابع مالی بیمه بیشتر از ۲۰۰ هزار کارگر را قطع کرد.

علاوه بر شیوع کرونا، گزارش‌های وزارت کار نشان می‌دهد که کارگران ساختمانی در صدر حوادث کار قرار دارند. همچنین بر اساس آمار شورای عالی حفاظت فنی و بهداشت کشور ۳۸ درصد از مرگ ناشی از حوادث کار مربوط به کارگران ساختمانی است.

شیوع اجاره‌نشینی بین کارگران ساختمانی

«مسکن‌سازان بی‌مسکن» عنوانی است که اکبر شوکت، رئیس کانون کارگران ساختمانی به کارگران مستاجر این بخش نسبت می‌دهد و می‌گوید بر اساس مطالعه‌ای که کانون کارگران ساختمانی انجام داده است، حدود ۵۰ درصد از کارگران ساختمانی ایرانی در فقیرنشین‌ترین محلات شهری مستاجر هستند.

او توضیح می‌دهد: در استان قم که وضعیت ساخت و ساز مسکن به نسبت بهتر از سایر استان‌های ایران است، ۳۰ تا ۳۵ درصد کارگران ساختمانی مستاجر هستند و بعضا در خانه‌های کوچک ۴۰ تا ۵۰ متر زندگی می‌کنند.

شوکت وضعیت مالی کارگران ساختمانی در استان‌های کردستان، لرستان، سیستان و بلوچستان، کرمان و خراسان شمالی و جنوبی را وخیم توصیف می‌کند و می‌گوید در برخی شهرستان‌های کوچک استان‌های آذربایجان غربی و شرقی و اردبیل هم وضع به همین منوال است و کارگران ساختمانی این نواحی بیشترین میزان اجاره‌نشینی را نسبت به سایر کارگران دارند.

چند کارگر خارجی در ایران کار می‌کنند؟

رئیس کانون کارگران ساختمانی همچنین به تسلط طالبان بر افغانستان اشاره کرده و توضیح می‌دهد: با رشد مهاجرت افغانستانی‌ها به ایران وضعیت کارگران ایرانی به مراتب بدتر می‌شود، زیر ا در حال حاضر بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار کارگر ساختمانی از اتباع بیگانه در ایران مشغول به کار هستند که در زمان ساخت مسکن مهر شمار آن‌ها به یک میلیون نفر هم رسیده بود.

شوکت ادامه می‌دهد: مطابق قانون کار اشتغال اتباع بیگانه در بخش ساختمانی ایران غیرقانونی است و حضور کارگران افغانستانی ضریب اشتغال کارگران ایرانی بخش ساختمان را به شدت کاهش داده است. در رسانه‌های ایران گزارش‌هایی وجود دارد که حاکی از مهاجرت کارگران ساختمانی ایران به کشور‌هایی نظیر عراق و امارات و در موارد محدود ترکیه است. کارگرانی که بنا به گفته تشکل‌های صنفی این بخش جز ماهرترین کارگران ایرانی هستند و با تشدید مهاجرت آنها، کیفیت ساخت و ساز در بخش مسکن تحت تاثیر قرار می‌گیرد.

منبع: اقتصادآنلاین

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->